KÖŞE YAZISI | Trafikte Alternatif Ulaşım Araçları | Zülfikar Özmen Yazdı

E-SKUTER KULLANIMI İLE İLGİLİ GENEL HUSUSLAR 

14 Nisan 2021 tarihinde yönetmeliği hazırlanmış olup, belirli kurallar dahilinde kullanılması hususunda karar alınmıştır. Buna göre; Egzoz emisyonunu azaltmak, ulaşımın çevreye olumsuz etkisinin minimize etmek, düşük emisyonlu bireysel ulaşımı geliştirmek, trafik sıkışıklığını azaltılmak, kısa mesafeli ulaşımda şahsi araç yerine e-skuterı yaygınlaştırmak, toplu taşıma ile entegre etmek, alternatif ve sürdürülebilir bir ulaşım sistemi sağlanak, mikro hareketlili yaygınlaştırmak hedeflenmiştir.

E-SKUTER NERELERDE KULLANILABİLİR? 

Varsa bisiklet yolu veya bisiklet şeridinde. Bisiklet şeridi yoksa, trafik güvenliğini riske atmayacak şekilde sağdan gidilmesi kaydıyla taşıt yolunda. Hız sınırı 50 km’nin altındaki yollarda. Yerel yönetimler tarafından yasaklanmamış olan yollarda.

E-SKUTERİ KULLANIRKEN NELERE DİKKAT EDİLMESİ GEREKİR? E-SKUTERI PARK EDERKEN NELERE DIKKAT EDILMESI GEREKIR? 

Yayalar, engelliler veya hareket kısıtı olan kişileri engellemeyecek şekilde park edilmelidir. Yaya ve araç trafiğini engellemeyecek şekilde park edilmelidir. Kamu nizamını bozacak veya özel mülkiyeti ihlal edecek şekilde park edilmemelidir.  Sürücüler en az 16 yaşında olmalıdır. Sürücü harici yolcu taşınmamalıdır (iki kişi binmemelidir). Sırtta taşınabilen eşya harici yük taşınmamalıdır. İkiden fazla e-skuter, taşıt yolunda yan yana sürmemelidir. Yaya yollarında sürülmemelidir. Başka bir araca bağlanarak asılıp, tutunarak sürülmemelidir. Tek elle sürülmemelidir. Akrobatik hareketler yapılarak sürülmemelidir.

KULLANILACAK E-SKUTER NASIL OLMALI? 

Hızı 25 km/saati geçmemelidir. Fren mekanizmasına sahip olmalıdır. Önde, beyaz ışık verecek ve en az 20 metre önü aydınlatabilecek şekilde far olmalıdır. Arkada, kırmızı renkte ışık veren bir lamba ve kırmızı reflektör olmalıdır. 30 metreden duyulabilecek ses çıkartabilen zil, korna veya benzeri ses aleti olmalıdır.

KAYKAY SÜRÜCÜLERİNİN TRAFİKTE YAPTIĞI DOĞRU VE YANLIŞ HARKETLER 

Kaykay sürücülerinin trafiğin tehlikeli ve yoğun olduğu yollarda kaymamaya özen gösterilmeleri DOĞRU bir harekettir.

Kaykay sürücülerinin özellikle rampada kayarken dizlik, dirseklik ve kask takmamaları YANLIŞ bir harekettir.

Kaykay sürücülerinin yapılacak hareketlerin seçiminde kabiliyet ve tecrübe durumunu göz önünde bulundurmaları DOĞRU bir harekettir.

Kaykay sürücülerinin rampada aynı anda birden çok kişi ile birlikte  kaymaları YANLIŞ bir harekettir.

Kaykay sürücülerinin uygun kıyafet ve ayakkabı seçmeleri DOĞRU bir harekettir.

Kaykay sürücülerinin yokuş aşağı kontrolsüzce ve hızla kaymaları YANLIŞ bir harekettir.

Kaykay sürücülerinin başkalarının rahatsız olabileceği ve kalabalık ortamlarda kaymaları YANLIŞ bir davranıştır.

PATEN SÜRÜCÜLERİNİN TRAFİKTE YAPTIĞI DOĞRU VE YANLIŞ HAREKETLER

Paten sürücülerinin, kask, dizlik, eldiven, kaval kemiği koruyucu, dirseklik gibi malzemeleri takmamaları YANLIŞ bir harekettir. 

Paten sürücülerinin trafiğin aksi yönünde kaymaları, kuru ve temiz yerlerde kaymaları, hızlarını her zaman kontrol edebilecekleri seviyede tutmaları trafikte yaptıkları DOĞRU bir davranıştır.

Paten sürücülerinin yan yana birlikte kayarak ve parklarda gezenlere tehlike oluşturmaları ve yayalara öncelik tanımamaları YANLIŞ bir harekettir.

Paten sürücülerinin trafik uyarılarını ve diğer uyarıları duyabilmek için kulaklıkla müzik dinlememeleri DOĞRU bir harekettir.

Paten sürücülerinin yokuş aşağı kontrolsüzce ve hızla kaymaları YANLIŞ bir harekettir.

Paten sürücülerinin Paten kaymadan önce bağcık ve kayışları kapadıktan sonra yoklamaları, tekerlekleri ve onları sabitleyen vidaları kontrol etmeleri yanı sıra uygun kıyafetle kaymaları DOĞRU bir harekettir.

Paten sürücülerinin hava karardıktan sonra kaymaları, zorunluysa parlak kıyafetler giymeleri DOĞRU bir harekettir.

Zülfikar ÖZMEN

İleri Sürüş Eğitmeni

Trafik ve Yol Güvenliği Uzmanı