Şirketleşme Yetkisi Pendikspor Yönetimine Verildi

Pendikspor Kulübü’nün Olağanüstü Genel Kurulu, Yunus Emre Kültür ve Sanat Merkezi’nde yapıldı. 9 Ağustos 2021 Pazartesi günü genel kurul üyelerinin katılımıyla gerçekleşen olağanüstü genel kurul, saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başladı. Genel kurulun divan heyetine Bülent Aydın başkanlık etti. Oylama sonucunda Pendikspor yönetimine şirketleşme yetkisi verildi.

Genel kurulunun gündem maddesine geçilmeden önce, şirketleşme sürecine dair bilgilendirme yapmak adına, kulüp başkanı Mustafa Şahinyılmaz kürsüden konuşmasını yaptı. Genel kurul üyelerine hitap eden Şahinyılmaz, şirketleşmenin kaçınılmaz olduğundan, TFF’nin bu yönde kulüplere tavsiyeleri olduğundan, uzun zamandır planları arasında olan bir fikir olduğundan bahsetti.

Pendikspor’un 1 kuruş borcu yok!”
Sözlerini sürdüren Pendikspor Başkanı Şahinyılmaz, Pendikspor’un 1 kuruş dahi borcu olmadığını ve şirketleşme sürecinden sonra Pendikspor’un rahatlıkla üst lige çıkabileceğini ifade etti. Daha pek çok detayı konuşmasının satır aralarında veren Mustafa Şahinyılmaz, şirketleşmeye muhalif kesimin basına yansıyan eleştirilerine de cevap verdi.

Şirketleşmeye mesafeli olanlar da vardı.
Kulüp başkanının ardından aleyhte söz alan Pendikspor’un eski yöneticisi Hakim Seven, çekincelerini dile getirdi. Şirketleşme sürecinin kamuoyuna yeteri kadar anlatılmadığını ifade eden Hakim Seven’in ardından, Türk Kızılay Pendik Şube Başkanı Nurettin Beşinci söz aldı. Aynı zamanda Pendikspor’un eski başkanlarından olan Beşinci, Pendikspor’un köklü bir kulüp olduğunu söyledi. Geçmişten bugüne Pendikspor’un başarısı için tüm Pendikliler’in emek harcadığını ifade eden Nurettin Beşinci, Pendikspor’un bundan sonra da Pendikliler tarafından yönetilmesi gerektiğini vurguladı.

Beşinci’den “Başkanlar Toplantısı”na Vurgu
Hatırlanacağı üzere geçtiğimiz günlerde Pendikspor Başkanı Mustafa Şahinyılmaz, Pendikspor’un geçmiş dönemlerde başkanlğını yapmış isimlerle bir toplantıda biraraya geldi. Şirketleşme sürecine dair istişarenin yapıldığı ifade edilen toplantıya dair, Nurettin Beşinci bilinmeyenleri anlattı.
Bu toplantıda da şirketleşmeye dair çekincelerinin olduğunu ifade ettiğini aktaran Beşinci, kendi fikri olarak şirketleşmenin bugün oylanmaması gerektiğini ve ileriki bir sürece bırakılıp, sürecin daha iyi anlatılması gerektiğini söyledi.

Kürsüye gelen bir başka isim olan Pendikspor’un eski başkanlarından Taner Aşkın söz alarak, futbolun artık dünyada başka bir yere gittiğini ve bunun orta doğuda da uzak doğuda da böyle olduğunu ifade etti. Futbolun hem bir endüstri ve hem de bir eğlence aracı olduğundan bahseden Aşkın, bunun sonucunda gelinen sürecin şirketleşmeden geçtiğini bildirdi. Bu süreçte şirketleşmeye taraf olduğunu ama çekinceleri olduğunu söyledi. Vakıf kurulmasını tavsiye eden Aşkın, arma ve isim hakkı ile altın hissenin de böylece Pendikspor’da kalacağını ifade etti.

Divan Başkanı Bülent Aydın bir söz hakkı da Pendik Kent Konseyi Başkanı ve Pendikspor eski başkanlarından olan Süleyman Yılmaz’a verdi. Kürsüye gelen Yılmaz, değişen ekonomik süreçlerden bahsederek Pendik ilçesinin İstanbul’un büyük ilçelerinden biri olduğunu ama hem Fenerbahçe’yi yendiği süreçte hem de 2006 yılındaki play-off finali oynadığı süreçte bu fırsatları ekonomik olarak değerlendiremediğini ifade etti. Şirketleşmenin kulüp için büyük ekonomik olanaklar sağlayacağının altını çizdi.
Süleyman Yılmaz; “Biz başkandan yeni stad isteyelim, problemimiz bu olsun. 1. Lige çıkmayı hedefliyorsak yeni stada ihtiyacımız var.” dedi.

Genel kurulda söz alan bir başka isim, Pendikspor’da yöneticilik yapmış olan iş insanı Faruk Çakmak oldu. Pendikspor’un hak ettiği yere gelmesi gerektiğini, kulübün finansal sıkıntılarının elbette belediyeye ağır bir yük ürettiğini söyledi. Şirketleşmenin önemli bir karar olduğunu savunanlara, bu kararın acele bir karar olduğundan bahsetti ve sürece yayılıp tartışılması gerektiğini vurguladı.

Mustafa Şahinyılmaz eleştirilerden sonra söz aldı.
Pendikspor Başkanı Mustafa Şahinyılmaz, konuşmaların ardında eleştirilere cevap vermek üzere tekrar kürsüye geldi. Muhalif fikir sunanlara hitaben; yönetimi ne şekilde devraldığını, maddi zorluklara rağmen başarıyla ve 0 borçla görev yaptıklarını, kulübün bilinirliğini artırdıklarını, şirketleşme gerçekleşirse herhangi bir satılma durumunun olmayacağını ifade etti. Şu anda forma sponsoru olan marka ile görüşmelerinin olduğunu, gelişmeler oldukça bu gelişmelerin kamuoyu ile paylaşılacağını vurguladı. Şirketleşme sürecinden sonra yönetim kurulunun değişmeyeceğini ve kulüpte söz sahibi olacaklarını bildirdi.
Şahinyılmaz; “Spor bakanımız, Milletvekili Saffet Sancaklı ve Türkiye Futbol Federasyonu Başkanı Nihat Özdemir, farklı vesilelerle kulüplerin derenk statüsünden çıkmaları gerektiğini ve şirketleşmeleri gerektiğini ifade ettiler. Biz de kararımızı önceden planladığımız şirketleşme sürecini göre hızlandırdık.” dedi.
“Hem bizim hem de Pendik Belediyesi’nin hukukçuları bu konuda çalışıyor. Kendimizi, Pendikspor’u garantiye almadan bir imza atmayız” dedi. “Bugün sadece sizden bir yetki almak istiyoruz, bu yetki bize şirketleşme için görüşme hakkı tanıyacak, sizden bu hakkı istiyorum” dedi.

Pendik Belediye Başkanı Ahmet Cin: “Pendikspor’u başıboş bırakmayız.”
Konuşmaların finalinde Pendik Belediye Başkanı Ahmet Cin söz aldı; “Herşey konuşuldu. Bugün burada inşallah Pendikspor yararına bir karar alınmasını isterim. Ben 3 tarafta da yer alan birisiyim. Pendikliyim, Pendiksporlu bir sporseverim,  Pendikspor başkanlığı yapmış birisiyim. Ayrıca şuan belediye başkanıyım.
Daha öncelerde birkaç kez üst lige çıkma fırsatı yakaladık. Play-off oynadık. 2. ligin ortalarında mücadele eden bir kulübüz. Geçen sezon da iyi transferler yapıldı, şampiyonluk hedefi kondu ama düşmemeye oynayan bir takımla karşılaştık. Çünkü ekonomik olarak olanaksız bir kulüp vardı.
Kulüp olarak, sponsor bulmak için reklam bulmak için uğraşıyorsunuz. Bu çok zor.
Yabancı kuralından sonra yerli futbolcunun değeri arttı. Bu alt ligleri de etkiliyor. Federasyondan gelen para kısıtlı, geri kalan bedel yöneticilerin üstüne kalıyor.
Ben de büyük kulüplerin şirketleşmesini inceledim. Hepsi birbirinden farklı. Biz de Pendikspor’un dokusuna uygun bir formül oluşturacağız. Bu genel kuruldan yetki almadan olmaz. Başkan bunu istiyor. Kaldı ki Mustafa başkan ve yönetimi yetki alsa bile biz belediye olarak bu işi başıboş bırakır mıyız? Tabii ki destek olacağız.
Adaletten yana olmamız lazım. Kimse mağdur olmadan herkesin menfaatini koruyarak yapmalıyız. Hukukçularımız çalışıyor. Biz de sürece dahiliz. Federasyon başkan danışmanımız ve bu işi bilenlerle görüşüyoruz.
Senaryo yazılmış ve burada film çevriliyor gibi bakmayın. Yetki alınmadan kulüp kimle nasıl görüşecek? Hisse devri bizim onayımız olmadan yapılmayacak şekilde, ödemelerde tüm giderleri karşılayacak şekilde ve üst lige çıkmayı hedefleyecek şekilde şartlarımız var.
Bu takım üst lige çıkacak. Üst lige çıkınca zaten gelir gider birbirini dengeleyecek. Pendikspor Pendik’te kalacak. Eski başkanlar ile konuyu konuştuk. Fikir alışverişi yaptık. ;
Pendikspor Pendikliler’indir.
Genel itibarı ile paydaşların olumlu görüşleri var. Pendik’in kendine özgü bir yapısı var.
Konuşan arkadaşlarıma teşekkür ediyorum. Herkesin fikri aslında aynı, Pendikspor’un başarısı. Birlikte güçlüyüz. Burdan bir karar alacağız. Hayırlı olsun. Biz buradayız.” dedi.
Stadı yapmak için de delegeler önünde söz veren başkan, “üst lige hep beraber çıkacağız. Bu zevki birlikte yaşayacağız. Şimdi buradan ne karar çıkarsa çıksın elele kolkola çıkacağız. Hepimiz Pendiksporluyuz.” dedi.

Ve karar verildi.
Konuşmaların ardından gelen kurulda oylamaya geçildi. Açık oyla yapılmasına karar verilen bu önemli yetki oylamasında sonuç merakla bekleniyordu. Oylama sonucuna göre Pendikspor’un şirketleşmesine yeşil ışık yakıldı. Oy çokluğu ile Pendikspor’un şirketleşme yetkisi yönetime verildi.
Şirketleşme sürecinde yönetim kurulu görüşmeler yapmaya yetkiyi aldı. Alkışlar eşliğinde kürsüye gelen Pendikspor Başkanı Mustafa Şahinyılmaz teşekkürlerini iletti ve Pendikspor’un Olağanüstü Genel Kurulu sona erdi.

Samet Övüç – Pendikli TV