Özel Pendik Şifa Ağız ve Diş Sağlığı Merkezi Bilgilendiriyor: “Kanal Tedavisi”

Özel Pendik Şifa Ağız ve Diş Sağlığı Merkezi hekimi Dt. Yılmaz Boz, kanal tedavisi hakkında bilgilendirmede bulundu. Konuyla ilgili oldukça önemli bir röportaj yaptık. Kanal tedavisi hakkında merak edilenleri sorduk, açıklayıcı cevaplar aldık. Aldığımız cevapları sizin için derledik.

KANAL TEDAVİSİ NEDİR?

-“Endodonti tedavisi olarak da bilinen kanal tedavisi, bir dişin hasarlı veya enfekte olmuş özünün (pulpa) çıkarılarak, dişin dezenfekte edilmesini ve ardından tekrar dolgu ile kapatılmasını ifade eder.”

HANGİ DURUMLARDA KANAL TEDAVİSİ UYGULANMASI GEREKİR?

-“Yüz ve boyunda şişlik

Özellikle sıcak veya soğuğa karşı kalıcı diş hassasiyeti

Çiğneme ya da ısırma esnasında ağrı

Diş etlerinde sivilce benzeri yara oluşumu

Çatlamış dişler

Diş etinin şişmesi

Yansıyan diş ağrısı

Derin çürükler”

KANAL TEDAVİSİ NASIL YAPILIR?

-“Kanal tedavisinin ilk basamağı, dişin içindeki pulpanın dikkatlice çıkarılmasıdır. Pulpa çıkarıldıktan sonra, diş hekimi kök kanalında yapılacak işlemin ne kadar süreceğini saptar. Uygun boyutta aparatlar kullanılarak kök kanalları yeniden şekillendirilir ve temizlenir.Kanal tedavisi işleminin bir seansı ortalama 45 dakika kadar sürer. Gerekli prosedürler uygulandıktan sonra, dişin en az iki kez röntgeni çekilir. Diş hekimi tedavinin başarılı olduğunu düşünüyorsa, dezenfekte işleminin ardından kanalların kontaminasyondan etkilenmemesi için kalıcı bir materyal ile kanal içini doldurur. Diş hekimleri kalıcı dolgu işlemi yapmadan önce 4-5 gün kadar dişin iyileşmesini bekleyebilir. Bu durumda, diş oyuğu geçici bir dolgu ile kapatılır.”

KANAL TEDAVİSİ TEKRAR EDİLEBİLİR Mİ?

-“Kanal tedavisi tekrar edilebilen bir tedavidir. Eski dolgu temizlenir diş şekillendirilir, ilaç uygulanır ve yeniden doldurulabilir.Eski kanal tedavili dişler tekrardan uygunsa kanal tedavisi yapılabilir.”

TEDAVİ SIRASINDA VE SONRASINDA DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER NELERDİR?

-“Kanal tedavisi uygulanan diş canlılığını yitirdiği için kırılma olasılığı daha yüksektir. Bu yüzden tedavi sürerken çok sert besinler tüketilmemeli o diş çok fazla kullanılmamalıdır. Enfeksiyonun giderilmesi için antibiyotik ilaçlarlar kullanılabilmektedir. Olası bir ağrı durumunda ağrı kesici ilaçlar da önerilebilmektedir. Tedavi bittikten sonra normal bir dolgu sonrası yapılması gerekenler neyse onlar yapılmalıdır. Lokal anestezi etkisi geçene kadar bir şey yiyip içilmemelidir. Hasta bir iki gün hassasiyet hissedebilir. Kanal tedavisi uygulanan diş ömür boyu kullanılabilir.”

“Detaylı bilgi almak isterseniz bizi ağız ve diş sağlığı merkezimizde ziyaret edebilirsiniz.”

Adres: Bahçelievler Mahallesi Aydınlı Yolu Caddesi & Gülşen Sk. No:3, Pendik/İstanbul

https://www.instagram.com/pendiksifadis/

Telefon: (+90) 216 483 16 42 – 43