Dilimizi Kaybettik, Kendimizi Sömürgeleştirdik

Kütüphaneler Haftası dolayısıyla Pendik Belediyesi tarafından düzenlenen 10 Yazar 10 Kütüphane Etkinlikleri kapsamında Yeni Şafak Gazetesi Yazarı Yusuf Kaplan, okurlarla bir araya geldi. Yazar Kaplan: “Toplum olarak dilimizi kaybettik ve diğer kültürlerin etkisi altında kalarak kendi kendimizi sömürgeleştirdik. Bu durum bizi aşağılanma kompleksine sürükledi.” dedi.

Pendik Belediyesi, Kütüphane Haftası dolayısıyla edebiyat dünyasının 10 usta kalemini kütüphanelerinde okurlarla buluşturuyor. İlk gün Yenişafak Gazetesi Yazarı Yusuf Kaplan, Kemal Tahir Kütüphanesi’nde okurlarla buluştu. Kaplan, milli kütüphaneye gidip hiçbir şey anlamadan çıkan tek toplum olduğumuzu ifade ederek “Dil, varlığın evidir. Dili sadece konuşma biçimi olarak düşünemeyiz. Dil gitmişse toplum kendisini ifade edemez. Sanatı, estetiği, felsefeyi, tarihi, ahlakı, siyaseti ve medeniyet birikimini çekin çıkarın hiçbir şey kalmaz. Dilsiz bir toplum ruhunu da yitirir, benliğini de yitirir, kendini de yitirir.” dedi.

Türkiye sömürgeleştirilemeyen tek ülke

Türkiye’nin sömürgeleştirilemeyen tek ülke olduğunu ancak kendi kendimizi sömürgeleştirdiğimizin altını çizen Kaplan, bir gazetenin yaptığı manşete isyan etti. Kaplan şöyle devam etti: “Gazetenin manşet sayfasının üst tarafında günümüzden bir fotoğraf koyup ‘Yeni Türkiye’; alt tarafına ise Osmanlı mimarisini koyup üzerine çarpı attılar ve ‘Eski Türkiye’ yazdılar. Dilimizi ve kültürümüzü yok ettik. Bu aslında 200 yıllık bir süreç. Ama bu ülkenin ruhunu asla yok edemeyecekler.” dedi.

Toplum olarak kendimizi küçümsüyoruz

Konuşmasında gençlere seslenen Kaplan: “Eğer bu dünyada söyleyecek bir sözünüz yoksa yaşamanın bir anlamı yok.” dedi. Toplum olarak kendimizi küçümsediğimizi söyleyen Kaplan: “Türkiye’de iki kültür hâkim oldu. Ülke, 1990’lı yıllara kadar İslâm’ın posası çıkmış hali, Arabesk kültürü ve 90’lı yıllardan sonra kendi tabirimle, Eurobesk kültürü etkisinde kaldı. Bu kültür de yine diğeri gibi posası alınmış olarak bize etki etti. Hâlbuki bu toplum geçmiş yıllarda Yunus Emre’yi, Mevlana’yı, Itri’yi ve Sinan’ı çıkardı. ABD’de son 15 yıldır en çok okunan şair, Mevlana.” dedi. Programın ardından Kaplan’ın eserlerinden örnekler katılımcılara hediye edildi. Günün diğer programlarında ise Ahmed Sadreddin, Güzelyalı Kütüphanesi’nde ve Asım Gültekin, Hamid Aytaç Kültür Merkezi’nde okurlarla buluştu.