Özel Pendik Şifa Ağız ve Diş Sağlığı Merkezi Bilgilendiriyor: “Diş Dolgusu”

Diş dolgusu konusuyla ilgili, Özel Pendik Şifa Ağız ve Diş Sağlığı Merkezi hekimi Dt. Yılmaz Boz ile görüştük. Konuyla ilgili kendisinden önemli bilgiler aldık. Diş dolgusu işlemi hakkında merak edilenleri sorduk, tatmin edici cevaplar aldık. Aldığımız cevapları sizin için sıraladık.

DİŞ DOLGUSU NEDİR?

-“Diş dolgusu, çürümüş, kırılmış ya da çatlamış olan dişlerin çeşitli materyallerle restore edilmesidir. Madde kaybına uğramış dişlerin fonksiyonlarını yerine getirmesi amaçlanır. Çürük doku ilerlemeden uygulanan bu yöntem, dişi tamamen kaybetmenin önüne geçer.”

DİŞ DOLGUSU NASIL YAPILIR?

-“İlk aşama olarak kalan diş dokusu, dolgu için hazır hale getirilir. Bu aşamada çürüğün temizlenmesi yada daha önce yapılmış ve uzaklaştırılması gereken eski bir dolgu var ise kalan diş dokusu bunlardan arındırılır. Bu işlemden sonra, ikinci aşama olarak dişin ağız içindeki konumuna, fonksiyonuna, estetik gerekliliklere ve yapılan dolgunun büyüklüğüne göre uygun malzeme seçilerek oluşan boşluk doldurulur.”

DİŞ DOLGUSU YAPILDIKTAN SONRA DİŞ HASSASİYETİ OLUŞUR MU?

-“Dolgu işlemi yapıldıktan sonra işlem gören dişte 12 saate kadar uzayabilen ağrılar ve hassasiyet normal kabul edilmektedir. Bu durumda hasta, hekimin uygun gördüğü ağrı kesiciyi kullanabilir. 12 saati geçen ve şiddetlenerek artan bir ağrı mevcutsa hekiminiz ile iletişime geçmeniz tavsiye edilir. Diş dolgusunun büyüklüğüne yani dişin canlı dokusunun yakınlığına göre 6 aya kadar uzayabilen soğuk ve sıcak hassasiyeti oluşabilir.”

DİŞ DOLGUSU NE KADAR SÜRER?

-“Yapılan dolgunun ağız içindeki konumuna, büyüklüğüne, kullanılan materyallere, ağız içerisine birden fazla dolgu yapılacaksa dolgu sayısına, hastanın tedaviye uyumuna göre değişkenlik göstermektedir.”

DİŞ DOLGUSUNUN ÖMRÜ NE KADARDIR?

-“Gelişen teknoloji ile birlikte dolgu materyali ve diş dokusu arasındaki bağlantı olabildiğince artmıştır. Fakat bazı durumlarda, çeşitli sebeplerle dolgunun yenilenmesi gerekebilir. Bunların başında; tekrar çürük oluşumu, hastanın diş sıkma veya sert cisimler tüketme alışkanlığına bağlı olarak dolgunun kırılması veya dolgu ile diş dokusu arasındaki bağlantının bozulması ya da bir travma sonucu dolgunun zarar görmesi söz konusu olabilir.”

“Detaylı bilgi almak isterseniz bizi ağız ve diş sağlığı merkezimizde ziyaret edebilirsiniz.”

Adres: Bahçelievler Mahallesi Aydınlı Yolu Caddesi & Gülşen Sk. No:3, Pendik/İstanbul

Telefon: (+90) 216 483 16 42 – 43

https://www.instagram.com/pendiksifadis/