KÖŞE YAZISI | Çene Hastalıklarının Tedavileri Hakkında… | Uzm. Dt. Murat Afat

Ağız açma sırasında ağrı ve sesler ile kendisini gösteren, ağız açıklığında kısıtlanmaya sebep olan eklem hastalıklarının tedavisinde kullandığımız, tedavi yöntemlerini bu yazımızda ele alıyoruz.

Öncelikle çene ve eklem hastalıklarında bir çok tedavi seçeneğimiz var bunları neye göre ne zaman tercih ediyoruz biraz onlardan bahsedelim.

Hastalarımızın şikayeti ne, ne zaman başladı ve ne kadar zamandır var bunlar önemli konular. Mesela ağrısı olmayan bir hastaya ağrı kesici ilaç reçete etmek çok ve ses olmayan bir hastada antrosentez yapmak çok mantıklı değildir. Hangi tedaviyi neye göre seçeceğimizi hastanın şikayetine ve ne zamandır olduğuna ve ağrının şiddetine göre belirliyoruz.

Örneğin ; Hastamız geldi belirli bir zamandır devam eden bir eklem sesi var, ağrısı çok yok ve ağız açıklığı kısıtlı değilse buna göre tedavi seçeneklerimizi değerlendiriyoruz.Pek çok hastada geldikleri zaman bruksizm (uyku esnasında diş sıkma) uzun zamandır devam eden bir pozisyonda oluyor.Hasta genelde ilk çıkmaya başladığı zamanlarda önemsemiyor. Zaten stresli dönemlerde ortaya cıkmaya başladığı için ve kişi o dönemde başka problemlerle ilgilendiği için bu diş sıkma ağrılarını önemsemeyip erteliyor. Bir süre sonra bu diş sıkma ve gıcırdatma hareketi uyku esnasında istemsiz olan alışkanlık devam ediyor, artıyor ve siddetlenip kronik hale geliyor. Ancak o noktodan sonra başka problemler yaratmaya başladığında hastalar kliniğe başvuruyorlar.

Peki geldiğinizde diş sıkma ve gıcırdatma şikayetiniz var size nasıl bir tedavi seçenekleri öneriyoruz biraz bunlardan bahsedelim.

Öncelikle bu alışkanlığı ortadan kaldırmak gerekir. Alıskanlığı ortadan kaldırmadığımız sürece size verdiğimiz ağrı kesici ve kas gevşetici ilaçlar sadece bu ilacı kullanmaya devam ettiğiniz süre boyun sizi rahatlatır, hastalığı ortadan kaldırmaz.O yüzden cok aktif bir ağrı yoksa ve kaslara dışardan dokunduğumuzda aktif bir ağrı yoksa ağrı kesici ilac reçete etmiyoruz.Alışkanlığı ortadan kaldırmak için size bir plak hazırlıyoruz. Bu plakların yaklaşık 3  ile 5 mm arasında bir kalınlığı olması gerekir ve yüzeyi sizin çiğneme pozisyonunuza göre ayarlanır. Yani dişlerinizin pozisyonuna ve açılarına göre size özel hazırlanır.Bu plakların yaklasık 3 ile 5 mm arasında bir kalınlığı oluyor ve belli dişler üzerinden kaymasını istiyoruz.Kuvveti dağıtmasını ve yaymasını istiyoruz . Ve yine plakların belli bir sertliği olması gerekir ki uyku esnasında plasığı sakız gibi çiğnemeyin. O yüzden çok ince hareket ettirdiğimiz zaman oynayan plakları sadece asıl eklem plağına alışması için hastaların kısa dönemli kullanması için öneriyoruz.

Tedavilerimiz hakkında daha detaylı bilgi için; Özel Dişmekan Ağız Ve Diş Sağlığı Polikliniğimizi ziyaret edebilir , telefonla arayabilir veya WhatsApp hattımızdan yazabilir, ve sosyal medya hesaplarımız üzerinden sorularınızı iletebilirsiniz.

0216 606 53 69 – 0532 303 53 69

instagram / @dismekandayim

Özel Dişmekan Ağız Ve Diş Sağlığı Polikliniği
Uzm. Dt. İbrahim Murat Afat
Ağız Diş Çene Cerrahisi Uzmanı