Pendik’te Dev Tesis Lisans Almaya Hak Kazandı

Pendik Belediyesi tarafından Geçici Faaliyet Belgesiyle işletmeye alınan Türkiye’nin ilk ve tek Tam Otomatik Ambalaj Atıkları Ayrıştırma Tesisi, Çevre İzin ve Lisans Belgesi’ni almaya hak kazandı. Bugüne kadar 12 bin ton ambalaj atığını ayrıştıran tesis, çevre ve ekonomiye sağladığı kazançla da örnek oldu.

Ramazanoğlu Mahallesi’ndeki 3 bin metrekarelik alana kurulan tesis, 8 Aralık 2017 tarihinde faaliyetlerine başlamıştı. İstanbul Valiliği Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü tarafından verilen Geçici Faaliyet Belgesi’yle hizmet veren tesis, Çevre İzin ve Lisans Yönetmeliği kapsamında gerekli tüm usul ve esasları yerine getirerek 17 Eylül itibariyle Çevre İzin ve Lisans Belgesi almaya hak kazandı.

Ayda 2 bin ton atık geri dönüşüme kazandırıldı

Tesis, hem teknolojik anlamda hem de kapasite anlamında Türkiye’nin ilk tam otomatik sistemli tesisi olma özelliğine sahip. Tamamen yerli sermaye ile kurulan tesiste kâğıt-karton, cam, plastik ve metal ambalaj atıkları türlerine göre ayrıştırılarak geri dönüşüm fabrikalarına gönderiliyor. Yüksek teknolojili otomasyon sistemi sayesinde insan iş gücünü azaltan tesiste saatte 8 ton atık ayrıştırılıyor. Tesiste ayda ortalama 2 bin ton atığa işlem uygulanarak geri dönüşüme kazandırıldı.

8 ayda 102 bin ağacı kesilmekten kurtardı

Bugüne kadar 12 bin ton ambalaj atığını ayrıştıran tesis, bu sayede ekonomiye ve çevreye büyük katkı sağladı. Bu sayede 10 dönümlük orman arazisi büyüklüğüne eşit 102 bin adet yetişkin ağaçe kesilmekten kurtarıldı. Türkiye’yi baştan sona 35 bin kez turlamaya yetecek 6 bin 144 metreküp yakıt tasarruf edildi. 60 olimpik yüzme havuzunu doldurabilecek 141 bin metreküp su tasarrufu sağlandı. Ayda ortalama 7 bin kilowatt saat elektrik tasarrufuyla da 80 bin ailenin 1 aylık elektrik ihtiyacına eşit enerji kaynağı sağlanmış oldu. Böylece hem ekonomik katkı elde edildi hem de doğal kaynaklar ve çevre korunmuş oldu.