Köşe Yazısı | Ramazan Ayında Yediklerimize Dikkat! – Kader Solak

Ramazan ayının yaz mevsimine denk gelmesiyle oruç tutanlarda oluşan halsizlik, susama ile gelen baş dönmelerin de sık sık duyduğumuz durumlar oldu. Peki bu durumları önlemek için dikkat edilmesi gereken unsurlar nelerdir?
Dikkat dağınıklığı, baş ağrısı, asabiyet ve yorgunluk gibi olumsuz durumlarla karşılaşılan bu ayda Ramazan’ı daha rahat ve sağlıklı geçirmenin formülünü veren Prof. Dr. Canan Karatay, mucize gibi önerilerde bulundu.
Prof. Dr. Canan Karatay “Tuz mağaralarından elde edilmiş doğal kaya tuzu 84 mineral ile halsizlik sorununun önüne geçer” diyerek evde kaya tuzuyla hazırlanacak ayranın ne denli faydalı olduğuna dikkat çekti.

Sahur Olmazsa Oruç da Sakıncalı Olur!

Sahura kalkmadan tutulan orucun hem karaciğere hem pankreasa yorup yağlandırdığına değinen Prof. Dr. Karatay sahurun sabah kahvaltısı gibi olduğunu belirtti. Karatay “ Kahvaltı 24 saat içinde en önemli öğündür. Son derece kuvvetli, sağlıklı doyurucu olmalıdır. Mutlaka sağlıklı ve güçlü protein, sağlıklı yağ ve karbonhidratlar doyuncaya kadar yenmelidir.” dedi.
“Yanında bol süt, şekersiz çay, ayran içilebilir. Bir Türk kahvesi fincanı taze sıkılmış meyve suyu karbonhidrat ve günlük C vitamini kaynağı olarak yeterli olacaktır. Fazlasına gerek yoktur. Ayrıca tatlı, bal, reçel gibi yüksek glisemik indeksli karbonhidratlar yenmemelidir. Susamaya neden olurlar.” Sahurda tereyağında pişirilmiş 2 yumurtanın, 1 avuç içi kadar beyaz peynir, 1 çay bardağı kadar ceviz içi, 10-15 zeytin ya da bir avuç içi kadar ramazan pidesinin içine tereyağı, peynir, domates, salatalık eklenerek yenilebileceğini ifade etti.
Peki ya İftarda Ne Yenmeli
Prof. Dr. Karatay “Oruç sulu çorbayla açılabilir. Sonrasında sulu etli tencere yemekleriyle devam edilebilir. Yemeklerin bol köy tereyağıyla pişirilmesi gün boyu yeterli enerjiyi de sağlayacak, ayrıca her türlü tencere yemeğimize unutulmaz lezzet katacaktır. Ayrıca cacık, bol sızma zeytinyağı, kristal kaya tuzu ve naneyle hazırlanabilir. 1 kase yoğurt, yemeğin yanında nane eklenerek tüketilebilir. Ayrıca salatalara, taze turp eklenip yenmesi de susuzluğumuzu alır.”
Oruç tutarken mutlaka dengeli beslenmenin hedeflenmesi gerkir, aç kalan mideye, iftar vakti ile birlikte birden ve hızlı bir şekilde yüklenilmesi, birçok sağlık sorununa neden olacağı gibi kalp sağlığını da olumsuz etkiler.

Yazar: Kader Solak

image

image

image