Alternatif Ulaşım Araçları Nasıl Kullanılmalı? | Zülfikar Özmen Yazdı

Ülkemizin en önemli sorunlarından birisi şüphesiz trafik kazaları ve neticesinde yaşanan can kayıplarıdır. Her geçen gün artan araç ve sürücü sayısına paralel olarak trafik kazaları da ciddi oranda artış göstermektedir. 2021 yılı içerisinde ülkemizde yaşanan 187.524 trafik kazasında 2.422 vatandaşımız hayatını kaybederken, 276.935 vatandaşımız ise yaralanmıştır. Kazaların 147 bin 331’i yerleşim yeri sınırlarında, 40 bin 193’ü ise yerleşim yeri dışında gerçekleşti.
Bu kazaların pek çoğu da alternatif ulaşım araçlarının yanlış kullanımından dolayı meydana gelmektedir. Peki alternatif ulaşım araçları nasıl kullanılmalıdır? Detaylar kaleme aldığım yazıda…

Ülkemizde yaşanan trafik kazaları ve sonuçları, gelişmiş ülkelerde yaşanan trafik kazalarıyla kıyaslandığında ülkemizin bu sıralamada açık ara önde olduğu gerçeği ortaya çıkmaktadır.

Ulaşım, bir nesneyi veya bir bilgiyi bulunduğu yerden farklı bir yere taşımaktır. Ulaşım çeşitli ulaşım vasıtaları ile yapılmaktadır.

BİSİKLETE BİNERKEN!
Bisiklet kullanmak ve onunla dolaşmak hem sevilen bir eğlence hem de çok yararlı bir spordur. Ancak bazı şeyler yolunda gitmiyorsa sadece kendimizi tehlikeye atmamız anlamına gelir.

Karayolları Trafik Kanunu Madde-37 bisiklet kullananların 11 yaşını bitirmiş olmaları, bedensel ve ruhsal bakımdan sağlıklı bulunmaları zorunludur. Trafiğe açık alanlarda bisiklet sürmeleri yasaktır.

BİSİKLET KULLANIRKEN NELER ÖNEM KAZANIR?
Bisikletimizin boyu ve modeli boyumuza kilomuza ve yaşımıza uygun olmalı, yükseklik ayarları doğru yapılmış olmalıdır. Bu konuda iyi araştırma yapmalı kullanacağımız bisikletin bize uygun olduğundan emin olmalıyız.

Bisikletimizin ön ve arka kısmında mutlaka reflektör bulunmalıdır.

Bisikletimizin zincirleri temiz ve yağlanmış olmalıdır.

Frenler! her zaman kontrol edilmeli, her zaman çalışır durumda olmalıdır.

Lastikleri gerektiği gibi şişirilmiş olmalıdır.

Eğer bisiklete biniyorsak bütün bu güvenlik önlemlerinin yanı sıra mutlaka bisiklet kaskı kullanmamız gereklidir. Bisiklet kaskı çocuklara çok yakışan bir güvenlik aracıdır!

BİSİKLET SÜRÜCÜLERİNİN TRAFİKTE YAPTIĞI DOĞRU VE YANLIŞ HAREKETLER
Bisiklet sürücülerinin Trafiğe çıkarken güvenli donanımlı bisikletle çıkmaları DOĞRU bir harekettir.

Bisiklet sürücüsünün hareket haline geçmeden önce başını geriye çevirerek arkasını kontrol etmesi ve kolla işaret vermesi trafikte DOĞRU bir davranıştır.

Bisiklet sürücülerinin bisikletlerini yolun en sağ tarafından sürmesi, el işaretleri önceden vererek sağa, sola dönüş yapacağını arkadan gelen sürücülere belirtmesi trafikte DOĞRU bir harekettir.

Bisiklet sürücülerinin yaya kaldırımında bisiklet sürmeleri, iki kişi bisiklete binmeleri, ellerini ve ayaklarını bırakarak bisiklet sürmeleri YANLIŞ harekettir.

Bisiklet sürücülerinin, taşıtlara asılarak bisiklet sürmeleri, direksiyona (gidona) torba, file asarak sürülmesi, bisikletin önüne veya arkasına eşya yüklenmesi YANLIŞ harekettir.

Bisiklet sürücülerinin direksiyonu (gidonu) tek elle kullanması, yolda yan yana bisiklet sürülmesi, kumlu veya topraklı yolda hızla dönmek, hızla giderek ön freni sıkmak, uzun etekle bisiklet sürmek, pedalı yere dik bulundurmak, yaya geçitlerinde karşıdan karşıya geçerken bisikletten inmeden geçmek, araçlarla yarış yapmak ve hızlı bisiklet sürmek, saygısızca ve akrobatik hareketler bulunmak bisiklet sürücülerin trafikte yapmış oldukları YANLIŞ hareketlerdir.

KAYKAY SÜRÜCÜLERİNİN TRAFİKTE YAPTIĞI DOĞRU VE YANLIŞ HARKETLER
Kaykay sürücülerinin trafiğin tehlikeli ve yoğun olduğu yollarda kaymamaya özen gösterilmeleri DOĞRU bir harekettir.

Kaykay sürücülerinin özellikle rampada kayarken dizlik, dirseklik ve kask takmamaları YANLIŞ bir harekettir.

Kaykay sürücülerinin yapılacak hareketlerin seçiminde kabiliyet ve tecrübe durumunu göz önünde bulundurmaları DOĞRU bir harekettir.

Kaykay sürücülerinin rampada aynı anda birden çok kişi ile birlikte  kaymaları YANLIŞ bir harekettir.

Kaykay sürücülerinin uygun kıyafet ve ayakkabı seçmeleri DOĞRU bir harekettir.

Kaykay sürücülerinin yokuş aşağı kontrolsüzce ve hızla kaymaları YANLIŞ bir harekettir.

Kaykay sürücülerinin başkalarının rahatsız olabileceği ve kalabalık ortamlarda kaymaları YANLIŞ bir davranıştır.

PATEN SÜRÜCÜLERİNİN TRAFİKTE YAPTIĞI DOĞRU VE YANLIŞ HAREKETLER
Paten sürücülerinin, kask, dizlik, eldiven, kaval kemiği koruyucu, dirseklik gibi malzemeleri takmamaları YANLIŞ bir harekettir.

Paten sürücülerinin trafiğin aksi yönünde kaymaları, kuru ve temiz yerlerde kaymaları, hızlarını her zaman kontrol edebilecekleri seviyede tutmaları trafikte yaptıkları DOĞRU bir davranıştır.

Paten sürücülerinin yan yana birlikte kayarak ve parklarda gezenlere tehlike oluşturmaları ve yayalara öncelik tanımamaları YANLIŞ bir harekettir.

Paten sürücülerinin trafik uyarılarını ve diğer uyarıları duyabilmek için kulaklıkla müzik dinlememeleri DOĞRU bir harekettir.

Paten sürücülerinin yokuş aşağı kontrolsüzce ve hızla kaymaları YANLIŞ bir harekettir.

Paten sürücülerinin Paten kaymadan önce bağcık ve kayışları kapadıktan sonra yoklamaları, tekerlekleri ve onları sabitleyen vidaları kontrol etmeleri yanı sıra uygun kıyafetle kaymaları DOĞRU bir harekettir.

Paten sürücülerinin hava karardıktan sonra kaymaları, zorunluysa parlak kıyafetler giymeleri DOĞRU bir harekettir.

NEDEN E-SCOOTER KULLANIMI İLE İLGİLİ GENEL HUSUSLAR
14 Nisan 2021 tarihinde yönetmeliği hazırlanmış olup, belirli kurallar dahilinde kullanılması hususunda karar alınmıştır. Buna göre, egzoz emisyonunu azaltmak, ulaşımın çevreye olumsuz etkisinin minimize edilmesi. Düşük emisyonlu bireysel ulaşımın geliştirilmesi. Trafik sıkışıklığının azaltılması. Kısa mesafeli ulaşımda şahsi araç yerine E-Scooter’ın yaygınlaştırılması. Toplu taşıma ile entegre, alternatif ve sürdürülebilir bir ulaşım sisteminin sağlanması. Mikro hareketliliğin yaygınlaştırılması hedeflenmiştir.

E-SCOOTER NERELERDE KULLANILABİLİR?
Varsa bisiklet yolu veya bisiklet şeridinde. Bisiklet şeridi yoksa, trafik güvenliğini riske atmayacak şekilde sağdan gidilmesi kaydıyla taşıt yolunda. Hız sınırı 50 km’nin altındaki yollarda. Yerel yönetimler tarafından yasaklanmamış olan yollarda.

E-SCOOTER’I KULLANIRKEN NELERE DİKKAT EDİLMESİ GEREKİR? E-SCOOTER’I PARK EDERKEN NELERE DİKKAT EDILMESI GEREKİR?
Yayalar, engelliler veya hareket kısıtı olan kişileri engellemeyecek şekilde park edilmelidir. Yaya ve araç trafiğini engellemeyecek şekilde park edilmelidir. Kamu nizamını bozacak veya özel mülkiyeti ihlal edecek şekilde park edilmemelidir.  Sürücüler en az 16 yaşında olmalıdır. Sürücü harici yolcu taşınmamalıdır (iki kişi binmemelidir). Sırtta taşınabilen eşya harici yük taşınmamalıdır. İkiden fazla E-Scooter, taşıt yolunda yan yana sürmemelidir. Yaya yollarında sürülmemelidir. Başka bir araca bağlanarak asılıp, tutunarak sürülmemelidir. Tek elle sürülmemelidir. Akrobatik hareketler yapılarak sürülmemelidir.

KULLANILACAK E-SCOOTER NASIL OLMALI?
Hızı 25 km/saati geçmemelidir. Fren mekanizmasına sahip olmalıdır. Önde, beyaz ışık verecek ve en az 20 metre önü aydınlatabilecek şekilde far olmalıdır. Arkada, kırmızı renkte ışık veren bir lamba ve kırmızı reflektör olmalıdır. 30 metreden duyulabilecek ses çıkartabilen zil, korna veya benzeri ses aleti olmalıdır.

Zülfikar ÖZMEN
İleri Sürüş Eğitmeni
Takip Kaçış Eğitmeni
Trafik ve Yol Güvenliği Uzmanı